Болки в кръста - видове, причини, симптоми, лечение

Според статистиката болките в гърба са доста често срещани. Това се потвърждава от факта, че около 80% от населението поне веднъж в живота си е имало неприятни усещания в зоната на колана. Известно е също, че един от водещите симптоми на широк спектър от заболявания е лумбалната болка. Някои експерти смятат, че дискомфортът в тази област на гръбначния стълб е вид човешко възмездие за ходене направо.

болка в лумбалната област

В по-голямата си част, докато болката в лумбалната област не е силна или периодична, а се появява периодично, хората не са склонни да й придават значение и да ходят на лекар. В резултат на това обикновено се наблюдава увеличаване на неприятните усещания и придобиването им от хроничен характер. При среща със специалист се оказва, че причината за дискомфорт е сериозно заболяване, което изисква хирургична терапия.

По правило острата болка в долната част на гърба в крайна сметка става постоянна. Според невролозите в рамките на следващата година след възстановяване при 40% от пациентите се появява рецидив, докато в дългосрочен план дискомфортът се връща при 85% от пациентите.

Видове болки в кръста

За някои хора проблемите с долната част на гърба стават толкова обичайни, че спират да ги забелязват. По принцип дискомфорт в долната част на гърба може да се наблюдава при човек веднъж, след което никога не се появява.

И те могат постоянно да се връщат, причинявайки невероятно страдание. Но дори преди да посетите лекар, по симптомите на болезнения синдром и неговата локализация е възможно да се определи от какво заболяване е причинено.

Има пет вида болки в кръста:

 • местен;
 • отразен;
 • отразена спондилогенна (патологична);
 • радикуларна;
 • причинени от мускулен спазъм.

Локална и референтна болка в кръста

Локалната локализация на синдрома на болката възниква в резултат на дразнене или компресия на чувствителни нервни окончания. Провокира фрактури, разкъсвания или напрежение на чувствителните влакна. Неприятните усещания от локален характер, които не променят силата си при промяна на позицията на тялото, предполагат наличието на гръбначен тумор или инфекция.

Източникът на отразена болка, която се усеща в кръста, може да са проблеми с органите на коремната кухина или малкия таз. Много често, но не винаги, болезнеността се локализира освен в кръста, също и в корема, малкия таз. Когато гръбначният стълб се движи, дискомфортът не се увеличава, но също така няма особено облекчение.

Спондилогенна референтна болка в случай на увреждане на горния лумбален гръбначен стълб се усеща в долната част на гърба, ингвиналната зона или в предната част на бедрата. Когато патологията засяга долната лумбална област, обикновено се появява дискомфорт в задните части, задната част на бедрата и в редки случаи в прасците или стъпалата.

Остра и спазматична болка

Класическият дискомфорт в долната част на гръбначния стълб с радикуларен произход обикновено се характеризира с тежестта на проявлението и разпространението на крака.

Често болката в гърба при кашляне провокира кашлица, кихане или друго напрежение в тъканите на коремните мускули. Това се случва поради напрежението на засегнатия корен или нерв при определено положение или движение на тялото.

И така, болката в гърба при седене се появява поради напрежение на седалищния нерв (реагират корените L5 и S1), преминаващи по задната част на бедрото. Естеството на самите усещания обикновено не позволява разграничаване на радикуларна болка от нерадикуларна болка. Какво причинява дискомфорт от мускулни спазми обикновено не е ясно. Болезнеността се появява при различни заболявания на гръбначния стълб. При спазъм гръбначният стълб се извива, дълбоките мускули на гърба се напрягат и се появява тъпа болка.

Често дискомфортът в долната част на гърба се появява в патологията на гръбначния стълб. В някои случаи може да причини увреждане на бъбреците, панкреаса и тъканите на лумбалните мускули. Причината за болката обикновено се определя от невролог. При необходимост се включват терапевт и ортопед.

Чести причини за болки в гърба

Лекарите препоръчват да се обърне внимание на неприятното усещане в долната част на гърба, най-вече защото може да бъде един от симптомите на редица сериозни заболявания. Естеството на проявата на лумбалния синдром зависи единствено от причините, които са го причинили. Само специалист може да определи „източника" на болката, както и какво заболяване може да е провокирало дискомфорт в лумбалната област.

Причини за постоянна болка в кръста:

 • холелитиаза;
 • Панкреатит;
 • простатит;
 • възпалителни заболявания на тазовите органи;
 • доброкачествени и злокачествени тумори на тазовите органи;
 • язва на стомаха и дванадесетопръстника;
 • аневризма на аортата;
 • камъни в бъбреците или инфекции на пикочните пътища.

Причини за болка, свързана с гръбначния стълб и мускулите на гърба

В медицината са известни редица доста редки патологии на гръбначния стълб, които могат да причинят лумбален синдром. Сред такива заболявания се откроява анкилозиращ спондилит, когато ставите на гръбначния стълб се възпаляват. Също така болката в гръбначния стълб в лумбалната област може да провокира бактериална инфекция, остеомиелит.

В 90% от случаите лумбалният синдром се причинява от различни проблеми с гръбначния стълб и тъканите на мускулите на гърба. В тази връзка най-честите причини за болка са:

 • дегенеративно-дистрофични заболявания на гръбначния стълб (остеохондроза, деформираща спондилоза, прогресиращ остеоартрит, дискова херния);
 • тежко пренапрежение на лумбалните мускули;
 • сложни фрактури на гръбначния стълб - травматични или компресионни.

Отделно в този списък с причини е психосоматиката – болките в гърба, според това направление в медицината, се причиняват от психологически проблеми. Например невъзможността да се намери истинската цел, твърде тежко бреме (грижа за болен роднина, малко дете, семейни проблеми и т. н. ). В този случай работата върху себе си ще помогне.

Провокиращи фактори

При значителен брой заболявания на гръбначния стълб и увреждане на нервните коренчета може да се наблюдава дискомфорт в долната част на гърба.

Тези заболявания обаче могат да се проявят доста дълго време без прояви. Само под влияние на определени фактори те се усещат. Следователно е необходимо да се премахнат не само неприятните усещания, но и основното заболяване.

Фактори, допринасящи за появата на болки в гърба:

 • непознаване на правилата за вдигане на тежести;
 • недостатъчна физическа активност;
 • хормонален дисбаланс;
 • използване на неудобни мебели (стол, фотьойл и др. );
 • грешна стойка.

Хипотермията, промените в атмосферното налягане и магнитните бури също могат да провокират болка в кръста. Във всеки случай се получава дразнене на чувствителните нервни коренчета на гръбначния мозък. Може да се наблюдава и поради патологични отлагания на калциеви соли. Вертебралните хернии, изпъкналостите (издатини на междупрешленните дискове) също могат да причинят болка в опашната кост и долната част на гърба.

Болка в долната част на гърба: симптоми

Всяко заболяване има свои симптоми, но при лумбалния синдром симптомите се появяват в зависимост от причините, които са причинили дискомфорт в долната част на гърба. Например, остър дискомфорт може да е резултат от бъбречна колика. В този случай човек няма да може да намери такова положение на тялото, което би му позволило да издържи дискомфорт.

Болезнеността в долната част на гърба и слабините понякога е отражение на движението на камъче от бъбречното легенче в уретера. При изместване на петия прешлен може да се усети болка със силна слабост не само в лумбалната област, но и в бедрата и краката.

За човек е трудно да се движи, тъй като синдромът само се засилва и става непоносим. Самата болест се нарича спондилолистеза.

Жените на средна възраст често изпитват болки в кръста след сън, както и сутрешна слабост. Освен това има бездействие на гръбначния стълб и дискомфорт по него. Такива симптоми са характерни за фиброзита. Когато заболяването започне, болката в кръста по време на движение става доста силна, тъй като след като се възпали, фиброзната съединителна тъкан е много чувствителна към движението на човешкото тяло.

Лумбалният синдром заслужава специално внимание, като се вземат предвид страните на тялото:

 • болезнеността в дясната област на лумбалната област е признак на проблеми в гениталната област, както и сигнал за патологията на десния бъбрек, коремната стена, червата или процеса на цекума (апендицит);
 • дискомфорт в лявата част на лумбалната област е признак на заболявания на репродуктивната система, проблеми с уретера, левия бъбрек, херния, черва и коремна стена.

Лечение на болки в долната част на гърба

Случва се болката в долната част на гърба при настинка, както и поради други причини, да е толкова силна, че е невъзможно да се направи без терапия. Независимо от това, което е причинило пристъпа, се препоръчва да останете в леглото през първите няколко дни. Ако дискомфортът в долната част на гръбначния стълб е причинен от изкълчване, тогава грейка или топла вана ще помогнат за подобряване на благосъстоянието. В случай на сериозно увреждане трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Консервативна терапия

Дразнещите мехлеми, както и горчични мазилки или пипер мазилка, ще помогнат за провеждане на локално затопляне на лумбалната зона в зоната на най-голяма болезненост.

Ще донесе облекчение и увиване в топъл вълнен шал, нанасяне на електрическа нагревателна подложка, торба с нагрят пясък, пиявици. При миозит добре помагат горещите компреси.

В зависимост от това какви паралелни симптоми се наблюдават, болките в гърба могат да бъдат облекчени чрез електропроцедури: диадинамични токове, транскутанна електроаналгезия, синусоидално модулирани токове, електрофореза с новокаин и др. Рефлексологията (акупунктура, каутеризация, електроакупунктура, лазерна терапия), включително новокаинови блокади, също ще помогне за облекчаване на дискомфорта.

При ишиас, провокиран от изместване на междупрешленните дискове, се предписва тракционна терапия - разтягане на тялото на легло или под вода. Подобни процедури се извършват в болнични условия. Балнеотерапията също е призната за ефективна. Това са радонови, сулфидни, хлоридни, натриеви, терпентинови, йодно-бромни бани, кални апликации с ниски температури, нафталан.

Достатъчно ефективни при лумбален синдром са триенето с противовъзпалителни и аналгетични лекарства. Можете да облекчите болката и да напоите болното място с етилов хлорид.

Предотвратяване

Не малко значение за елиминирането на лумбалния синдром и предотвратяването на неговите пристъпи е носенето на външни поддържащи системи - ортези.

По преценка на лекаря това може да бъде корсет, полукорсет, коректор на стойката или реклинатор (специален корсет, който премахва наклона), превръзка. Понякога се препоръчват колани: корсет, антирадикулит, ластик и други.

Само едно универсално средство ще помогне за облекчаване на болката в гърба след седене и предотвратява развитието на лумбален синдром - физиотерапевтични упражнения (или йога - комплекс от упражнения за подобряване на здравето). Също така е важно да следите стойката си при седене, а по време на изтръпване на лумбалната област на гърба, извършвайте леки упражнения. Масажът ще помогне много. Той ще облекчи мускулния спазъм и ще приведе мускулите в правилен тонус.

Като цяло болките в гърба могат да имат различни причини. Важно е да не пренебрегвате симптомите и да отидете навреме в клиниката. Профилактиката ще удължи постигнатия ефект от лечението. Ето защо не трябва да носите големи тежести и напълно да се придържате към препоръките на лекаря. Тогава, може би, болката в лумбалната област никога няма да се прояви отново.