Ефективно лечение на остеохондроза на гръбначния стълб

Остеохондрозата е заболяване, при което възникват дегенеративни и дистрофични процеси, които засягат тъканите на гръбначния стълб. Човек има увреждане на междупрешленните дискове, както и на повърхностите на ставите и самите прешлени. Методите за лечение на остеохондроза са разнообразни. И те са свързани с определена област на гръбначния стълб, в която се развива заболяването.

В хода на развитието на заболяването най-често се засягат костната тъкан и връзките. Трябва да се отбележи, че човек забелязва развитието на заболяването само когато се наблюдава появата на болка, нарушава се нивото на чувствителност, се развива атрофия на мускулните тъкани, както и неправилно функциониране на вътрешните органи.

Остеохондрозата е неприятно заболяване, особено ако стадият е доста тежък. Премахването на болестта не е лесно. В този случай е много важно да не отлагате лечението и да изберете най-ефективния метод.

Днес повече от половината от населението на света страда от това заболяване. По принцип остеохондрозата започва да притеснява тези хора, които са достигнали 35-40-годишна възраст. Ето защо ефективното лечение на остеохондроза е ключът към здравия гръб и гръбначен стълб.

Процесът на развитие на заболяването

Остеохондрозата се развива постепенно, следователно има няколко етапа на развитие.

Първи етап

Този етап започва с дехидратация на пулпозното ядро. Поради това местоположение на гръбначния диск той се нарушава и се образуват пукнатини в пръстена. На този етап развитието на болестта не отива по-далеч от засегнатия диск.

Втори етап

Характеризира се с факта, че поради неправилно поставяне на диска, закопчаването на мускулния корсет става по-близо. Поради това мускулите и връзките започват да увисват, което води до прекомерна подвижност на съседните прешлени. Има изместване на прешлените един спрямо друг, поради което се развива спондилолистеза.

болки в гърба с остеохондроза

Трети етап

Характеризира се с най-силните изменения, които настъпват в гръбначните дискове. Започва образуването на дискови пролапси, наблюдава се увреждане на ставния апарат на опорно-двигателния апарат, възникват сублуксации, развива се артроза.

Четвърти етап

Този стадий на заболяването се дължи на факта, че засегнатите области претърпяват промени, с които тялото се опитва да свикне. На този етап тялото се опитва да се справи с излишната подвижност на прешлените, да активира гръбначния стълб, за да поддържа жизнените функции. Така по повърхността на прешлените започват да растат костни образувания, които водят до наранявания на нервните окончания в тях. След това прешленът се обездвижва, а проявите на заболяването се появяват вътрешно.

Диагностика на заболяването

За да се определят необходимите методи за лечение на остеохондроза, е необходима правилна и изчерпателна диагноза, която дава възможност да се определи в кой конкретен сектор се развива заболяването и по какви причини. Въз основа на това къде е концентриран фокусът на заболяването, има такива видове остеохондроза:

 • цервикален - характеризира се с болка в горните крайници и раменния пояс, моделът на прояви е такъв, че има главоболие, което преминава в артериална мигрена, шум в ушите.
 • гръдния кош - болковият синдром е локализиран в гърдите, болката стреля в други вътрешни органи на перитонеума и гръдния кош.
 • лумбосакрален - придружен от болка в кръста, която излъчва към долните крайници и сакрума, освен това може да има загуба на чувствителност на мускулните влакна на засегнатата област.
 • Комбинацията от няколко вида остеохондроза е често срещан случай в медицинската практика, поради което е необходимо комплексно лечение на остеохондроза, за да се избегнат много усложнения.
болки в гърба с остеохондроза

Лечение и неговите видове

Има два вида лечение на остеохондроза - консервативно и хирургично. Използването на един или друг вид зависи изцяло от тежестта и стадия на развитие на заболяването. Освен това вътрешните резерви на състоянието на органите и витаминната база в организма са много важни за оздравителния процес.

Като се има предвид лечението на остеохондроза като консервативен метод, както и по-нататъшен период на рехабилитация след него, трябва да се отбележи, че е важен интегрираният подход. Тя се основава на използването на няколко метода на терапия едновременно. Съвременната медицина свежда метода на консервативно лечение до два основни компонента: използването на лечение с медикаменти и лечение с помощта на апаратно оборудване. Трябва обаче да се каже, че и двата вида не отчитат собствените сили на тялото за възстановяване, лечението се извършва така, сякаш пациентът отсъства. Именно този аспект води до по-дълъг период на възстановяване, понякога лечението на остеохондроза може да бъде безполезно поради това.

Лечението на остеохондроза по консервативен метод, както и рехабилитационен период, включва няколко метода за лечение на заболявания:

 • оздравителен комплекс от упражнения;
 • изометрична кинезиотерапия;
 • ръчно лечение;
 • рефлексотерапия;
 • масаж и хидромасаж;
 • лечение на стягане на гръбначния стълб;
 • лечение на остеохондроза чрез методи за стимулиране;
 • ултразвуково и лазерно лечение;
 • мобилизационно-вакуумна терапия;
 • диета и правилно хранене;
 • терапия, насочена към възстановяване и поддържане на психиката;
 • лекарствена терапия.

Важно е да се каже, че чрез правилния избор на много различни медицински методи и методи в минимални количества, например при остри пристъпи на хода на заболяването.

Въпреки това, лекарствената терапия е необходима във всеки случай, така че лечението на остеохондроза с лекарства може да включва методи:

 • облекчаване на болката - прием на различни аналгетици и болкоуспокояващи;
 • потискане на възпалението - приемане на лекарства, насочени към премахване на възпалителни процеси в местата на локализация на заболяването;
 • спазмолитици - лекарства, предназначени за потискане на мускулни спазми;
 • антиоксиданти - приемане на продукти с високо съдържание на витамини;
 • активиране на микроциркулацията на кръвта;
 • психеделици - медикаменти за поддържане на нормално психологическо състояние.

Хирургична интервенция

Лечението на остеохондроза чрез хирургическа интервенция се използва в случаите, когато човек може да загуби работоспособността си поради прогресивното развитие на заболяването. Преди да вземете решение за операция, е необходимо да се подложите на цялостен преглед и да се консултирате със специалисти.

консултация с лекар с остеохондроза

Важно е да се знае, че всички пациенти със съмнение за развитие на остеохондроза се насочват за ЯМР. Ако този преглед покаже, че има аномалии в тялото, които надвишават нормата, лекарят може да препоръча операция. Въпреки това, в повечето случаи, в които човек не се оплаква от силна болка, операцията не се предписва.

Оперативно лечение на остеохондроза е необходимо в два случая:

 • ако човек има признак на конска опашка;
 • ако човек не може да контролира процеса на уриниране и дефекация.

Синдромът на cauda equina е нарушение на нервната система в долната част на гръбначния стълб. Тоест в гръбначния мозък има бифуркация на нервните коренчета. В същото време, ако в процеса на палпиране на нервните окончания човек изпитва болка, тогава операцията не може да бъде избегната.

Той ще отбележи, че хирургическата интервенция за остеохондроза се извършва в две стъпки. Първо специалистите елиминират причината, която причинява болка, а след това прилагат методи за стабилизиране на гръбначния стълб. Ако говорят медицински език, тогава декомпресията и стабилизиращата операция се извършват едновременно. Методиката на хирургично лечение може да бъде различна. Изборът на конкретен метод зависи само от индивидуалния случай на протичане на заболяването и зависи главно от избора на хирурга.