Какво е артроза на тазобедрената става и как да се лекува (със снимка)

Коксартрозата или артрозата на тазобедрената става е дегенеративно-дистрофично заболяване, което води до загуба на еластичност и разрушаване на хрущялната тъкан, преждевременно износване на едноименната става. Артрозата се счита за проблем, свързан с възрастта, което се потвърждава от световната статистика: след 40 години всеки втори човек е изправен пред диагноза, а по-близо до 70 се открива патология в 80% от случаите. Структурните промени в областта на бедрата се появяват 2, 5 пъти по-често при жените, отколкото при мъжете.

артритна болка в тазобедрената става

Причини за заболяването

Тазобедрената става се образува от ацетабулума, който включва главата на бедрената кост. Към ставната глава е прикрепен голям трохантер, заобиколен от синовиална торба с гъста слузеподобна маса. Именно синовията подхранва тазобедрените хрущяли и осигурява лесното им плъзгане един по друг, без шум и болка. Свързаното с възрастта намаляване на производството на синовиална течност и промяна в нейния вискозитет са основните причини за артроза на тазобедрената става.

Коксартроза на подвижните стави в областта на тазобедрената става се появява, когато:

 • болест на Пертес.
 • Дисплазия на тазобедрената става.
 • Реактивен или инфекциозен коксит.
 • Метаболитни нарушения. Диабетът и подаграта могат да доведат до артроза.
 • Хондроматоза на ставите. Заболяването се характеризира с образуване на свободни вътреставни тела, които увреждат хиалиновия хрущял.
 • механични наранявания. Това включва фрактура или изкълчване на бедрото (включително вродено), разкъсване на ставната капсула, чести микротравми на ставите.

В риск са хората с наднормено тегло и лоши навици. При професионалните бегачи или щангистите съединителната тъкан се износва бързо, а освен това спортистите не са имунизирани от изместване на ставния хрущял и разкъсвания на тазобедрените мускули. Сама по себе си артрозата на тазобедрената става не се наследява, но структурните особености на костната тъкан или бавния метаболизъм са генетично обусловени.

Ходът на заболяването

На първо място, артрозата засяга големите стави на костите на таза и коленните стави (гонартроза), на техния дял пада огромно натоварване по време на движение. В периода на обостряне се появява остра артроза, след което палпацията на ставните и тазобедрените тъкани е придружена от болка. При непълно или неправилно сливане на бедрената кост след нараняване се образува неоартроза или фалшива става, изпълнена не с калус, а със съединителна тъкан.

Има артроза на тазобедрената става от 1, 2 и 3 степени, всеки етап на заболяването има свои собствени характеристики:

 • Артрозата от 1-ва степен се развива бавно, без да се нарушава подвижността на ставните структури, мускулният тонус е нормален. В ранен стадий на коксартроза заболяването може да бъде открито само на рентгенови лъчи.
 • Артрозата на тазобедрената става от втора степен е придружена от интензивна болка в областта на тазобедрената става, понякога се чува хрускане в ставата. При артроза е трудно да се правят ротационни движения на тазобедрената става и да се отвежда настрани, ставното пространство се стеснява, тонусът на тазобедрените мускули отслабва. Започва да се образува контрактура.
 • При коксартроза от 3-та степен болковият синдром е силно изразен. Поради атрофия на мускулите на тазобедрената област и разширяването на шийката на бедрената кост, кракът се скъсява. При ходене пациентът използва опора. Поради артроза, ставното пространство може напълно да изчезне, като в този случай се говори за костна анкилоза.

В клиничната практика лекарите редовно се сблъскват с инволютивен тип коксартроза (типична за възрастните хора) и постинфекциозна артроза на тазобедрената става. Пациентите, приемащи кортикостероиди и антидепресанти, са изложени на риск от дисхормонална коксартроза, този вид артроза засяга и ставите на жените в менопауза. При артроза-артрит в тазобедрената става преобладава възпалителният, а не дегенеративният процес.

Ако етиологията на заболяването не е установена, говорим за първична или идиопатична коксартроза. Обикновено болестта засяга ставите на хора, които са преминали 50-годишния етап. Вторичната артроза се развива в млада възраст, като правило се диагностицира артроза на лявата тазобедрена става или дясната (едностранна коксартроза).

Симптоми

Симптомите на артроза на тазобедрената става в началото не притесняват пациента, само от време на време продължителни натоварвания върху засегнатата област или неудобно движение напомнят за проблема.

Коксартрозата на тазобедрената става се проявява:

 • Болка в областта на тазобедрената става. Интензивността и естеството на ставната болка зависи от стадия на артрозата и метеорологичните условия.
 • Повишаване на телесната температура. Втрисане и подуване на ставите се наблюдават при артроза-артрит на една или две тазобедрени стави.
 • Отслабване и последваща атрофия на мускулите на тазобедрената област.
 • Отчетливо хрускане в ставите. Възможен признак на коксартроза, но не е задължителен.
 • куц. Поради разрушаването на бедрената кост при артроза се образува несигурна, „патешка" походка.

Страдащите от коксартроза често изпитват болка, излъчваща към пателата, така че неопитен лекар, след като изслуша оплакванията на пациента, може да постави грешна диагноза и да забави процеса на възстановяване с много месеци.

Диагностика

Артрозата се диагностицира от ревматолог, травматолог или ортопед. След като разпита пациента, лекарят провежда външен преглед на областта на тазобедрената става, изследва подвижността на крака, оценява походката на пациента с коксартроза.

Най-ефективните методи за диагностициране на артроза включват:

 • Общ и биохимичен анализ на кръвта.
 • Обикновена рентгенография на тазобедрената област.
 • Ултразвук и ЯМР.

При съмнение за инфекциозна артроза на бедрената става се определя обемът на синовиалната течност и се изследва нейният клетъчен състав. За да се изключи наличието на автоагресивни антитела в организма, пациентът се изпраща за RF анализ в кръвния серум.

Как се лекува артрозата на тазобедрената става?

Лечението на артроза на тазобедрената става се избира, като се вземе предвид стадият на коксартрозата, възрастта на пациента и съпътстващите диагнози. Възможно е да се излекува артроза от степен 1 и 2 чрез интегриран подход: прием на фармацевтични препарати в комбинация с физиотерапевтични методи, масаж и специална диета.

бягане с тазобедрен артрит

След края на острия период на коксартроза за лечение на тазобедрената става се допуска кардио тренировка без бягане и скачане.

След края на острия период на коксартроза за лечение на тазобедрената става се избират щадящи гимнастически упражнения с ограничен обхват на движение, кардио тренировки без бягане и скачане. На последния етап лечението на артроза на тазобедрената става се извършва в санаториално-курортна среда.

Медицинско лечение

Консервативната терапия на заболяването е насочена към облекчаване на болката в областта на тазобедрената става и поддържане на функционалността на ставите. Основната цел е пълно възстановяване или стабилна ремисия на коксартрозата.

Лечението на артроза не е пълно без назначаването:

 • НСПВС. Нестероидните лекарства облекчават болката и възпалението в подвижната става, но таблетките не са свързани с възстановяването на структурата на хиалиновия хрущял при коксартроза.
 • Вазодилататори. Препаратите осигуряват доставката на хранителни вещества до ставите, засегнати от артроза, премахват задръстванията в областта на тазобедрената става.
 • Хондропротектори. Те насищат тъканите на ставата с вода, подобрявайки нейните смазочни свойства. Спрете разрушаването на ставните структури в областта на тазобедрената става. Глюкозаминът и хондроитин сулфатът са част от много хондропротектори.
 • Гелове и мехлеми срещу артроза. Те имат затоплящ, дразнещ или разсейващ ефект. Средствата успешно лекуват артроза на тазобедрените стави.
 • Инжектирането на стероидни лекарства в ставната кухина е препоръчително да се инжектира, за да се премахне болката в острата фаза на коксартрозата.

Компресите с медицинска жлъчка повишават ефективността на изброените средства за лечение на артроза. Терапевтични превръзки не трябва да се прилагат върху областта на бедрата с увреждане на лимфната система и треска (инфекциозна коксартроза).

Физиотерапия

Въпреки дълбокото разположение на тазобедрените стави, физиотерапевтичните методи носят облекчение от коксартроза. Популярните физиотерапевтични процедури включват електрофореза, лазерна терапия, затоплящи парафинови апликации. Акупунктурата подобрява инервацията на хрущялната тъкан и функционирането на вътрешните органи. Фонофорезата с хидрокортизон при артроза съчетава предимствата на ултразвука и лечебните ефекти върху областта на тазобедрената става.

Диета и хранене

Специална диета за коксартроза се състои от продукти с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на витамини В, С, Е, както и калций, калий и магнезий. Желателно е всеки нов ден да започва с чаша прясно изцеден сок. Дайте предпочитание на варени и задушени ястия.

Ежедневното меню за артроза трябва да се състои от:

 • Млечни продукти.
 • Пресни зеленчуци и плодове.
 • Нискомаслени сортове риба и месо.
 • Пълнозърнест хляб.
 • Каша сварена във вода.
храни за тазобедрен артрит

Изключете от диетата солени и пикантни храни, растения от нощен, кифли, пушени меса, газирани напитки. Когато лекувате коксартроза, не трябва да купувате готови храни от супермаркети или полуфабрикати.

Ендопротезиране

Замяната на засегнатата става с изкуствена е показана в последния стадий на коксартроза. Преди операцията пациентът трябва да премине общи изследвания на кръв и урина, ултразвук на тазобедрената област, ЕКГ.

Основните етапи на процедурата:

 • Хирургът отрязва главата на бедрената кост и вкарва щифт, за да го свърже с титановия имплант на главата на бедрената кост.
 • Част от повърхността на тазовата кост се отстранява, на нейно място се прикрепя полимерно легло, което е свързано с титаниевата глава.

Зъбните протези се фиксират най-добре с костен цимент. Ако артрозата засяга ставите в млада възраст, понякога се използват безциментни методи за закрепване.

Масаж

Масажът облекчава мускулните спазми, укрепва лигаментния апарат при коксартроза. По време на процедурата пациентът с артроза трябва да заеме удобна позиция и да се отпусне. Първо разтриваме гърба (10 минути), след това масажираме областта на сакро-седалище. С кръгови движения на свити пръсти омесваме проблемното бедро по посока на лимфния поток – отдолу нагоре. За да се забави развитието на артроза, процедурата се извършва 3 пъти на ден.

Упражнение и ЛФК

Нивото на натоварване на тазобедрените стави с артроза се избира от лекаря по упражнения. Препоръчително е да се занимавате с физиотерапевтични упражнения в специално оборудвана за тази цел стая. Плуването в басейна или карането на ски ще ускори възстановяването на ставите с коксартроза.

Популярността на метода за борба с артрозата, който беше представен от практикуващия ревматолог П. В. Евдокименко, нараства. Гимнастиката Евдокименко се състои от статични упражнения за укрепване на мускулите на бедрата, стрии с минимален натиск върху засегнатата област. Например, ако легнете на лявата си страна, огънете левия си крак в коляното и изпънете десния си крак, след което го задръжте в издигнато положение за около 30 секунди, след което мускулите ще започнат да се свиват. При коксартроза задачата се изпълнява в 5 подхода за всеки крак.

Народни средства

В основата на народните методи за лечение на коксартроза са основните концепции за свойствата на лечебните билки. Преди развитието на фармацевтичната индустрия евкалиптови масла, карамфил и пресен сок от алое се втриваха в болни стави за артроза. Мехлемите от жълтурчета отпускат мускулите на тазобедрената става и сухожилията.

Ефективни рецепти за алтернативна медицина:

 • Смелете 200 г бели степни корени и ги напълнете със свинска мазнина (300–400 г). Поставете на слаб огън, след 5-7 минути лекарството за коксартроза е готово. Втрийте охладената маса за една нощ в засегнатата става в продължение на 2 седмици.
 • Разбийте белтъка с 1 с. л. л. брашно. Лечебната смес трябва да се прилага при артроза в областта на тазобедрената става преди лягане. Не забравяйте да увиете възпалената става с пергаментова хартия и вълнен шал.

Mumiyo има интензивен възстановяващ ефект, подобрява подвижността на тазобедрените стави. При артрит и артроза 5 g мумио се разтварят в 10-20 ml вода, в него се изсипват 45 g загрят вазелин. Продуктът се втрива внимателно в кожата на бедрото.

Предотвратяване

Предотвратяването на артроза на тазобедрената става включва отхвърляне на лоши навици, заседнал начин на живот, излишни килограми натоварват тазобедрената област, надвишавайки физиологичните граници на здравината на ставите. Следвайте ежедневието и принципите на ПП при коксартроза, следете стойката си. За да се предотврати развитието на необратими промени в тялото на пациент с артроза, годишен преглед на ставите, започвайки от 30-годишна възраст, ще позволи.

Сред патологиите на опорно-двигателния апарат водеща позиция заема артрозата на тазобедрената става. Заболяването намалява качеството на живот на пациента и е основната причина за инвалидизация в млада възраст. Дори и да не е било възможно да се предпазите от коксартроза, не се отчайвайте - действайте!